Kada je vreme za upoznavanje dece sa novim partnerom?

kada je vreme za upoznavanje dece sa novim partnerom

Foto: Pexels

Pravilo je da nema pravila. Moj klijent, ne sasvim svojom voljom, morao je da pristane na razvod. Supruga je nakon 18 godina braka to želela, jer je u odnosu sa drugim muškarcem. I pored tri sina tinejdžerskog uzrasta ovaj čovek je prišao odgovorno ovom procesu i teška srca pristao na razvod.

Nova romansa

Mimo svih njegovih očekivanja i planova, naišao je na osobu sa kojom je započeo vezu. U međuvremenu deca su ga posećivala redovno, imali su korektne odnose, ali je on počeo da brine. Kako deci da saopšti da postoji neko, a da oni to ne shvate pogrešno?

Proradili smo deo osećanja koja su se ticala njega i njegove nove partnerke, kao i njega i njegove dece. Zašto bi se te relacije uopšte dovodile u pitanje, a još manje poredile? One su izvesne, realne i svakako je razmišljajući naglas ovaj čovek shvatio da kao osoba i kao roditelj ima jednako pravo na sreću sa nekim drugim.

Ipak, bilo je razumljivo da mu je stalo da njegova deca to shvate, a problem su po njegovom mišljenju predstavljale njihove godine. Plašio se kako će to razumeti. Majka, koja iako u procesu razvoda, kao i on, motivisana novom vezom koja duže vreme traje, ipak nije želela da saopšti deci da ima partnera.

Sreća dece ispred lične sreće

Podržala sam u našem zajedničkom radu jedan momenat, a ticao se njegove želje da deca budu dobro, više nego njegova trenutno lična sreća.

Kako se svakodnevno i intenzivno viđao sa partnerkom koja je takođe imala dete mlađe od njegovih sinova, bilo mu je naporno i teško da skriva, i laže kuda ide ili izlazi u večernjim časovima.

Partnerka je bila nešto ležernija po tom pitanju, iako ona njenom detetu još uvek nije saopštila, mada je njeno dete viđalo „maminog prijatelja“ relativno često.

Obavestiti bivšeg partnera

Ponekad je u ovim situacijama razumljivo i da se sačeka izvesno vreme, kada bude jasno da veza u kojoj je osoba, ima perspektivu.

Moj klijent je odlučio da to podeli sa bivšom suprugom, majkom njegove dece, što je bila odlična odluka. Saopštio joj je da će reći deci. Bivša supruga ga je upozorila na oprez, ali se složila.

Saopštavanje pre upoznavanja

Važno je da deci saopštite da imate novu vezu pre nego ih upoznate sa samim partnerom, jer može biti previše za njih ukoliko odmah dođu u kontakt, a još nisu ni znala da roditelj uopšte ima „nekog“.

Ono što je moj klijent uradio prilikom saopštavanja ove, za njega tako delikatne informacije da se „tata viđa sa jednom dragom osobom“, jeste da ih je uverio da se stvari i odnosi neće menjati, tj. da su oni njegova deca, najvažnije osobe za njega i da će uvek tako i ostati.
Nakon razgovora koji je usledio za ručkom, pitao je decu šta misle i oni su rekli neke stvari koje su ga čak i ganule. Jedna od njih je da je njima važno da je tata srećan. Oni su, svaki za sebe, iskazali svoja osećanja u vezi novonastale informacije. Niko od njih nije bio ni ljut, ni besan, iako smo zaštite radi i to uključili kao potencijalnu reakciju dece koja znaju u ovakvim situacijama da reaguju i na ovaj način. Važno je deci tada dati dozvolu u smislu saosećanja i reći da ih razumete, kao i da je moguće da su im osećanja pomešana, da je to u redu, kao i da ih pozovete da podele sa vama kako da se osećaju u vezi s tim.

Moj klijent može da planira dalje, jer je prvi deo, tzv. “saopštavanje“, dobro prošao. Iako još nema jasnu ideju kako će stvari funkcionisati, shvatio je da ne postoji magična formula, već neke stvari mora prepuštati spontanoj kreaciji i trenutku.

Vreme posvećeno samo deci

Ono što je postala rutina kod mog klijenta jeste što on ostavlja dovoljno vremena koje provodi nasamo sa svojom decom, što je posebno važno u ovoj situaciji, jer će njima to biti dovoljno snažna poruka da ih jednako voli i da je tu za njih.

Videla sam roditelje tokom prakse koji su srljali u zanosu novog partnerstva očekujući da deca jednako zanosno „polete“ ka „njemu“ ili „njoj“. To se međutim nije desilo. Čak naprotiv, izazivalo je suprotan efekat. Zato je za ovaj aspekat roditeljstva neophodna doza zrelosti i izgrađenosti, koja stavlja na probu stav bezuslovne ljubavi prema deci.

Ovo je bio i način da su deca mog klijenta mogla da dožive, da bez obzira na promene u njihovim životima i tatinim odnosima sa novom osobom, njihov odnos ostaje stabilan i čvrst.

Pročitajte i članak ,,Kako preživeti pubertet?”.

Maja Pavlov, psihoterapeut i NLP trener

Podelite ovaj članak sa svojim prijateljima