Od profesionalnih slaloma do finansijske stabilnosti

Foto: Unsplash

Upoznavanje sopstvenog strpljenja

Mladi ste, ambiciozni ste, ali nemate novca? Iz ove priče je i mladi momak izuzetne inteligencije, ali istovremeno ekonomske iznurenosti. Sasvim je izvesno da će novac doći, ali ne u vremenskom intervalu koji je on priželjkivao. Zapravo, novac je odraz ulaganja energije u stvari u koje verujete da vrede. Ekonomsko blagostanje deo je stabilnosti psihičkog života i zato o ovom segmentu mnogi klijenti žele da razgovaraju. Finansije znaju biti deo životnog skripta, kao i obrasci više ili manje uspešnih  relacija i veza.

Ovaj klijent ne raspolaže sredstvima, iako ulaže puno energije u struku. Ta struka sa druge strane ne zavisi samo od njega, već od ukupnih ulaganja, svih učesnika u poslu. Kako su stvari neizvesne u tom lancu investicija, on je nekako ispao poslednja karika, koja više i ne pita za svoj ulog. Iz ove perspektive on se preispituje. Da li treba nešto drugo da radi? Koliko to drugo treba i može biti različito od njegove struke da bi preživeo? Koliko dugo bi to trajalo i šta ukoliko mu ipak krene, što se dešavalo ranije. Taman kada se okrene “tepih servisu” da bi preživeo, ponude za posao (koji radi odlično) počnu da pljušte. Izabrao je umereno logično rešenje. Odlučio se za posao koji veruje da zna, koji ga isto tako intelektualno angažuje, ali ne  i odvlači da bi njegov povratak na trasu bio bolan. On je i u ovu vrstu veštine morao da uloži, ali sada upoznaje svoju strpljivost. Do koje mere se treba strpeti, i kada i da li odustajati?

Ja vredim…

Znajući da ne vredi biti uporan na pogrešan način, počeo je da preispituje parametre uspeha. Tako je uspostavio kriterijum od tri stavke: da veruje autoru projekta, da mu se dopada ideja i da je novčani udeo prihvatljiv i motivišući. Ukoliko dva od ponuđena tri parametra bivaju prisutna on bi se odlučivao da uđe u tu priču. Ono što ga čini nestabilnim je oklevanje koje se javlja usled obaveza koje čekaju da se dovrše. Istovremeno, u studentskim danima konstatovali smo da je bilo u redu da nemate novaca. Ipak, to nije utešno ukoliko vam još i roditelji ne rade, a vi ste odličan, talentovan student bez stipendije. Njegove česte nedoumice da li odustajati od postavljenog cilja ili se okrenuti nečem potpuno desetom jer živimo u zemlji u kojoj nije birao da se rodi, biva samo produžetak agonije.

Zato je na svojoj prvoj upoznavajućoj seansi, ovaj mladi čovek pojasnio sebi: “imam jasne kriterijume, kada ulazim i prihvatam  ili ne prihvatam posao koji želim. Iako bilo šta mogu da radim da bi preživeo, to škodi mom završavanju posla za koji se školujem. Mogu se angažovati u novoj veštini, onoliko koliko meni odgovara, ulažući i dajući sebi i u ovoj oblasti  rok za ubiranje prvih rezultata. To znači da ću uspeti da kontrolišem svoju impulsivnost koja me navodi da radim sve i svašta. Umeću da razlikujem odbijanja od strane projektnih biroa, od svog talenta i veština, ne izjednačavajući svoju odbijenicu sa neuspelom ili profesionalnom (ne)kompetencom”.
“Ja vredim” izgovorili smo skupa … “jer sam osoba koja pripada ljudskom rodu. Zato moj uspeh nije nužno povezan sa osobama koje me primaju ili ne primaju na posao”.
Pitanje finansijskog postignuća nije samo pitanje vremenske linije koja će ovog mladog skoro svršenog studenta učiniti profesionalcem. Ovde se radilo o stavu koji uči da zauzme kad je u pitanju njegov posao, kao i dodatni izvor prihoda. Novac je tad posledica njegovih profesionalnih slaloma iz kojih se na cilj finansijske stabilnosti stiže posvećenošću i upornošću na duge staze. On ih sada već polako sve raspoznaje.

Autor: Maja Pavlov, psihoterapeut i NLP trener

Podelite sa svojim prijateljima!